kiut miut

30 Dis 2011

TERASA SANGAT OKE..!!

entry kali ni..nak feel lebih+ boley??..ehh mesti la boley ni blog maria kan..so suka ati la...hehhehee...urm..entry kali ni special tuk kwn2 yg selalu bertanya mcm2 pada.maria...n untuk makluman korang jak maria memang terasa hati..n ada jak soklan dr mulut kwn2 yg maria xle lupa sampai saat ni pun...nak taw pe yang maria xsenang ati n memang terasa hati??..jom tengok senarai2 nye....

1.ANAK DA BESAR BILA LAGI NAK TAMBAH??
2.KO MERANCANG KEW??ANAK DA BESAR KAN,KE XMAMPU DA??
3.AI BERISI JE KO SKANG, ADA ISI KE??
4.LAA KO UPENYA MARIA,GAT SAPE XD GEMUK SGT KO SKANG NI..KO XJAGA BADAN KE??
5.EHH DA BERAPA BULAN?(sambil nak pegang perut)...cukup myampah..

ok ni jawapan untuk soklan yang asyik2 bertanya k...


1.ALHAMDULILLAH MAKIN BESOR,BUKAN MAKIN KECIK..REZEKI DARI ALLAH HANYA DIA TAW BILA ADA REZEKI TUK KAMI AG..TP BAB + TU (tiap2 ari pun tambah,xkan nak ckp jak kat ko)

2.XDE MAKNA MERANCANG BAGAI NI,(nak sgt baby oke)..ALHAMDULILAH TUHAN KURNIAKAN JUGA ZURIAT TUK KAMI..(ada org kwen da bthun2 lama xdpt ag taw.,tu kira xmampu ke,@tuhan yang xbg rezeki ag??)..ce jawab..

3.ALHAMDULILAH,ADA....(isi perut ni..nak??)

4.A'AH AQ LA NI,TUHAN MAHA ADIL..DULU AQ KURUS,SKANG AQ GEMUK PLAK..(jgn byk  ckp la,laki aq pun xkomplem mcm ko,best je katanye)

5.KO ASE BPE BULAN??.TP KAN BULAN ADE 1 JE KOT...hahahha..oke.ni BUNCIT AIR OKE..!!(da tambah tiap2 ade free time)..opssss...


ok done,,ni antaranya nye la..actly yang biasa ckp kat maria mcm ni kan..yang xkawin pun ag...so (korang pe taw..korang da kawin,korang da rasa baru korang taw peritnya maria tahan dgn kata2 korang tu)...n ade jak yang da kawin,(korang da taw kan mcm ne semua ni..bukan maria mintak semua ni tp TUHAN da bg kena terima la..kena redho..wlaupun jauh dlm sudut ati ni maria masih xdpt terima gan kata2 korang2 ni)...dammm...I'm HUMAN..tiada manusia yang sempurna oke..(kalu ase korang pun xsempurna,,so diam..!!!)..TOLONG N TOLONG LA FAHAM SITUASI OKE..tlg la terima maria seadanya tnpa btanya soklan2 mcm kt ats ni...semua ni buat maria stress taw x..???stiap kali korang2 tye soklan2 mcm ni, maria ngis taw dlm ati...cuba la bayangkan situasi maria ni jadi kt diri korang...mampu x??..n last tuk entry kali ialah..."BSYUKUR SEADANYA"..BERKAWAN,BERTEMAN BIAR IKHLAS..

27 Dis 2011

maap yer..

Amboi ko maria...sejak de blog baru xhingin da ke wat entry blog ni...??hahhaha..soklan dari dlm diri sendiri..hahhaha..poyooooo je...


baru2 ni maria bpeluang g jaln2 kt kL..waa..mmg byk prubahan..perubahn jln je ok..da naik pening da nk igt jln2 kL ni...konon nye g Kl ni tujuan utama nk bwk ank bujang maria g Zoo Negara n ICT...tp kan...hukhuk..mahal sgt ler..kalu just tuk kami skeluarga insyaallah lepas ag masuk..tp ni ramai sgt rakyat yg m'gikut n kami pun xdpt nak msuk..sbb dorang xnak msk n nk cpt2 blik..huhh...geram kat dorang..



so..nak dengan hati yang sdikit tluka...hukhuk..balik la jak..sian anak time tu..kecewa dia..(xpe mama janji mama bawak aidil nanti k..)so otw nak balik tu de la plak cadagan tuk g PUTRAJAYA...so kami pun pergi la situ...urm..mmg klass..ramai betul org dtg situ..
.

pergi kejap jew kt situ..yerla time tu da ptg pun..mlm nak g ICT plak...


urm ni kat ICT..ujan la g..xdpt nk bjalan bagai..so byk masa hbis kt dlm Funfair je la..layan si aidil tuh..agpun maria time tu dpt jumpa kwn..hikhik..so sambil2 tgk2 anak ,sambil duk myembang...hikhik....opss sedar2 da kul dekat 12pm..

17 Dis 2011

OPEN BLOG...

aii..hope sihat2 jew la ye semua...ni nak share blog masakan maria..saje jew buat blog ni...dpt share resepi gan kwn2 kt luar sana..jom la follow..ehh...tiada paksaan pun



.

5 Dis 2011

jangan nagis sayang..

episod duka yang maria da pnh rasa xlama baru ni..telah b'ulang semula..saat kami gembira dgr berita itu,...akhirnya yang MAHA ESA menarik semula..disaat gembira maria cepat2 buat video ni special tuk sis..
video
Walaupun hati tluka,..semuanya harus dilupakan...jgn menangis sis...maria xtaw nak ckp pe..sbb maria sendiri turut bduka ke 2 kali..

2 Dis 2011

rindu saat tu..


hari ni,keje xbyk mane la so byk habiskan masa dgn on9 jew.....pe ag bila on9 kompem buka HB(hospital bersalin)..hari ni byk momies yg duk bcite sal bby menendang..so sweet....rindu nye nak rasa pgerakan baby dlm perut..dulu waktu pnenkan aidil mmg syok bila rasa dia menendang.....tp kan si aidil ni suka menendang bila mamanya ni duk diam...cth time mlm..kita nk tido dia pun sibuk la mainkan peranan...da mcm main bola dibuat nye...waa..rinduu laaa..dulukan..kdg2 maria saje je wat diam2..pastu mula la ase pgerakan aidil...urm,...gat ag bila papa dia letak telinga kt perut maria ni..dia pun syok menendang2...waa..best kan??..sape yg pnh merasa keadaan ni je taw pe rasa..hehhe....mesti korang yg da xlama xpnen rindu saat2 tu kan??..urm..sama la maria ni..rezeki nak pnen xtiba ag..aidil mkin hari mkin besr..ni ulangthn aidil pun da dekat...hehhe..sambil2 fikir hadiah tuk aidil ni..hehhehe..

24 Nov 2011

nak kurus lagi..!!!

urm...hari ni tb2 tfikir nak kurus ag..dan lagi..bukan  maria xbsyukur gan badan skang but maria nak kurus je lagi..dgan badan mcm skang ni, buatkan maria ni kureng la..kureng pe yek??..kureng keyakinan la..ni tambh2 kt perut ni..aiyoo..da gaye org pnen la plok..kdg2 tu tkecil hati la jak..org asyik tye da bpe bulan..hurm.. :( 
kalu yang pnen ni oke jak la jak org ckp mcm tu kan...hukhuk..insyaallah ari isnin mgu depn maria start tanpa nasi...(jgn bgtaw k.hanie taw)..t dia bising,so wat ni senyap2 je la..sory sis..i xcite kt u..hikhik...maria da ase turun ag sikit dlm 3kg pun jadi la..n stop kurangkn mam nasi..klu bole 1 kali je shari..yes i can...oke la u all..da xtaw nak tulis pe bende lagi da ni..t merapu plak ayt mria ni..hihihi..daa.. <3

23 Nov 2011

siap sedia ag..!!

hukhuk...siap sedia pe all??..tuk banjir myb jak kan..tgk la cuaca skng ni..kt ktn ni pun..ujan je memanjang..da naik air pun kt kwsn suami..urm..ni nak kena tarik nafas panjang2 ni............hehehe..but semua tu xde kena mgena gan entry kali ni...semua nye sebab HASIL TITIK PELUH KERJA KU...tu ari gat x maria kata nk beli kete??..so da cancel beli viva..sbb da fikir mcm2 faktor la kan..n than dcid mik alza exi..alhamdulillah petang salam kete da kuar..so kita ni da rasmi jln balik umh mak abah le..hehhehe...opss..sblum tu..aidil suka sgt la..dia kata "besoooooooo"...hakhakhak....urm..pe ag bila sampai umh mak n abh..bising tu compem ler kan..biasa la mak abah xpnh setuju gan pe maria wat ni...hukhuk..xpe la...ala lepas tu dorang senyap jak..but..terasa la jak...
 :( kan..kan..??..mujur la de laki ye mmahami..cool je yunk oke??..urm aq pun wat2 oke2 je la..waktu tu tfikir mcm2 la kan..ni baru mak abh blum ag org kampung..urm...terima la lepas ni...so siap sedia la wat muka keringgggggggg... jom tengok2 pic kete...


















ahaks..jgn mare..ni pic dari cik google...t maria da snap pic kete..maria msk kan k... <3

21 Nov 2011

skang rase la..!!

huhu..lapar nih..nak makan nih...bos ni..ala....duk dlm bilik aq duk bc ONP plak..
.nak baca tu mik jew la..bawak masuk bilik dier...
hukhuk..anak2 dlm perut ni da menangis2 da kowt...hahha...
da la bosan xtaw nak uat pe..kang on fb duk bunyi2 plak chat msk..kantoi plak
mood bos x ok ari ni,so kena pndai caver leer..hikhikhik..

urm..nak share jak la...hari ni g keje naik moto...
coz kete abh da xde..abah guna lik perak..mik tok..(tok sakit)
da la pagi xd ujan reyai2..sib baik..
kete ku bila dpt ni...??..xsabar2 da ni..
kete pe??..kete kecil2 jew..

tak kan biarkan..

salam u all..hope sihat2 ajer semua...mria sekeluarga sihat jew,,alhamdulillah..entry kali ni maria nak shre sikit pe mria tlh lalui dlu..kalu dlu sgala yg maria nak,kena usaha sendiri..keluarga mria bukan org senang pun..abah bekas askar n than mask felda jd peneroka..pokok getah plak tu..dlu getah arga xmhal mcm skang taw..jd pendptan abh pun xbyk..abah pun mmg da didik mria pndai t.care diri sendri..mria duk umh sorang2,mak xde ikut abh pi ladang,mak abh lik umh tghari maria da siapkan mkanan.s'gat mria tahun 3 maria da pndai msk aym mask kicap..hebat x??..hehhe.oke la..jd kt situ mmg da nampk pe yg maria nk ada mcm kwn2 tu agak tbatas la..byk nye maria kena tolak ansur gan abg maria..si abu tu..tu jew la abg mria de..
dr sek rendh smpai bis sekolah mria sllu tolak ansur gan dia..xpe..DIA KAN HEBAT...ase2 maria kecil ati x??..tipu la mria xkecil ati kan..mmg wujud ag perasaan mcm tu kt maria skng pun..tp maria da besar skang da de kelurga,ada suami ada anak..so pe yg maria da rasa dlu maria xnak anak maria  turut merasa..kdg2 semua tu mbuat maria ase,,,aq ni bukan ank dorang kew??..pe aq nak kena buat sendiri..semua nye abg..insyaallah hidup maria skluarga buat msa ni bole dkatakn dpertengahan..alhamdulillah.duit tuk ank pun maria mmg da bank in bulan2..jd pe2 blaku nanti insyaallah anak maria de wit sendiri...xla maria akn terasa tkilan bila ank nak pe2 maria xdpt penuhi..(tgk jak ats pmintaan ank kan?)..jd..maria tak biarkan pe maria da merasa dlu ank maria akn merasa jugak....sgt pedih u all..ok la..bg yg msh dlm tangugan mak abh tu..bsyukur la..
walau mcm ne pun kehidupan kita..mak abah THE BEST..KERNA DORANG ,KITA  DISINI..pada yg da jd mak abh tu plak..PERLU DE SIMPANAN DEMI MASA AKN DTG..betul kan..??heheh..renung2kan la..dan fikir2kan la yek semua...


16 Nov 2011

jom la follow saye...

aii.semua bjumpa kembali..hehehe..ari ni  free..smlm da bz kan..ahaks...url blog maria ni da dtukar..sebab de yg pengkianat cuba rosakkan blog maria ni ler...hukhuk..nak xnak tukar la jak..so follower yg lama pun xdpt da tgk kt page blog lama tu.... :(....jom la korang2 folow my blog..heheheh..tq ye.<3 <3 <3 

upah cakap...









korang mesti pelik kan pe tah title entry aq ni..hahha...mcm ni cik asben kite ni jual kite dia tuh...maria la yg mainkan peranan..snap bbrapa pic,letak kt mudah.com...so ramai la jak yg bmnt nk tgk..de yg da tgk tu,biasa la tawar mnawar tu kompem ade kan...but faham2 la nk murah2 tu pun kena la fikir dlm kete tu byk da dtambah alat2...(alat?..pelik jew).hahha..so djd kan cite de sorang budak pmpuan ni kol maria kata nk ngok kete..maria kata oke..jumpa dsekian2 n bila..da jumpa adik ni..pe ag dia strt la mintak turun arga..(yg maria ni da da kata kt cik asben dlm kete ag...yunk kalu dpt lbh dr yg lain ma mik taw wit tu..wat upah cakap oke..??.cik asben ni da oke kan jew,sambil dia gelak sebab dia fikir xde org nak yg mahal dr sblum yg tgk kete ni)..ahahha..time dik kata tu aq mula la mainkan peranan..aq bkeras jak la..last aq ckp gini.."dik cam ni la kalu nk arga akk ckp xd bole la akk jual kt adik..kalu nk arga rendah dr tu sory la"..hahaha..dia tuk pe ag,trus airmuka berubah la..dia atg pun gan mak ayh dia..jd ayh dia tgk ank dia da lain mcm trus dia kata oke2 la..hahhahaha..yes aq menang..aq uprm200 jew..hahhaha..so itula dnamakan UPAH BERCAKAP..

8 Nov 2011

sayer demam.. ~~

huhu.selama 2hari bcuti hari ni...demam....aduhai mane la pegi bos ni..aq dtg ofis sampai skang da dkt kul10,xnampk2 btg idung dia..aq nk wat emcy  ni..hukhuk..nak kol xle..sbb mmg sistem ofis mcm ni..pe2 hal jmpa at ofis..bdn makin xlart..jari nak mnaip ni pun xlrt jak..urm..agk2 dpt x ekk half day??hope la dpt..mmg xlrt sgt ni..kwn2 doakan yek...ok la..stakt ni jew la entry kli ni..i realy tried...


hukhuk..sedih jew muka kan..mcm ni la maria skng..huhu...kalu kt umh mcm ni jak la..still pkai bju tido gamaknye.. :((

5 Nov 2011

mood..

jam mnunjukkan 4.16pm...lambat nye balik...mood,xsabar2 da ni...sgt2 bosan ari ni..pesal ntah....adakah dsebabkn esok raye??..aq ase bukan sebab ni laa..entah la mcm xde "sinar" je ari ni..so mood aq pun suram jew...xdek mood.nak mkn xde mood,nak wat kje xdek mood,nak bfb pun xde mood..ok la..dsbbkan aq xde mood..entry kali ni sampai dsini saje ok..ok papai all..pe2 pun SELAMAT MNYAMBUT HARI RAYA AIDILADHA...hope mood mcm ni tkorban da..xmau da de mood cam ni...xbesttttttttt..!!

31 Okt 2011

urm...comelnye.......

comey anak a.nuar..,,,abg nuar ni salah sorang keluarga angkat aq..mcmne le mjdi kelurga angktnye semua ade kisah..hihihi..keluarga ni xde mak n ayah da..ayh dorang da mniggal waktu dorag pun still sek..maknye 020108 meninggal..aq org yg paling rapat gan arwah,terasa kehilangan tu teramatla sgt....xpe SEMOGA ROH MAK DRAHMATI,SEMOGA MAK DTMPTKAN BRSAMA GOLONGAN YG BERIMAN..N INSYAALLAH MAK, MARIA XKAN LUPA JANJI MARIA PADA MAK DAN KELUARGA....jom kita tgk pic...
ni la arwah MAK..maria mik pic ni waktu g umh a.nuar smlam

ni plak..si manis,comey ank a.nuar.. :)

aq masak laaa!!

aii...kowang2 sihat??..maria n family alhamdulillah sihat...amin..kali ni nak share sikit menu yang maria mask..ni menu semalam taw..ahad~30.10.11..~biasa ahad maria balik dari ams mak da siap masak..heheheh.tp smlm maria x g pun sbb sakit dada laa...n pening2..eh2 da nak tukar topik ni..hehhe..jgn marah..jom...tgk..
 ~ayam masak merah,taugeh tumis,air asam,kerang rebus,ayam goreng,ikn  sungai,sambal tumbuk+tempoyak...~





~urm.urm..sedap...!!..makan plak ramai2 semalam..mmg best la...hehhehe..~~

29 Okt 2011

pecah.!!..


Screen laptop aq pecah...........mmg de warenty tp mesti lambt siap...tye kedai rm500..adoiii...huhuhu..jom tgkkk!!





 de part nampak.de part xnampak..huhu..da la pc ofis wat pgai..ni laptop plak xnampk..adoii..jem keje... :(

28 Okt 2011

wallet baru...

hehehe..syukur alhamdulillah de insan baik ati nak bg adiah..maria dapt wallet taw..dari SIS HANIE..xkusangka guraun mnjd betul..hehhee..lawa walet ni,,maria sendiri pun xpnh nampk @ pakai walet cam ni..sis hanie bg walet katanya tanda persahabatan..so maria tnda persahabatan nak bg pe??..urm bg seikhlas ati dlm phubungan cukup x??heheehhehee..insyallah now tgh raner2 jak ssuatu tuk sis..jom tgk pic walet maria..hehehee..















 *Cantik kan??..hehehehe..tq again sis Hanie..cayunkk la kamu..i snap semua ni bukan pe..t ilang bungkusan,surat tu dpt jak ngok kt sini..hehhee..

semakin sihat..

uuuwaa..sedih aidil da xmcm biasa..asma n demam da lekat kat dia..sgt2 xsonok bila ank sakit...samapi aq turutkan doa cam ni"ya allah sesunguhnya hanya kau yang maha besar kau sihatkan la ankku,kau jauhkan la segala anasir yg xbaik darinya,kau kuatkan la semangatnye..sesunguhnya aq rela mjdi penganti pykit yg dihadapi nya sekarang.amin..amin ya rabbal alamin"...semoga doa dberkati oleh NYA..jom layan photo aidil xsht...

 aidil nk mam KFC..taw xelok dgn keadaan dia skng..but ank dia da 2 ari xmam.ikut je la...(xhbis pun 2 3 suap da xmau mkn..so sape hbiskn???..hehehe
 urm..aidil xsuka pakai fevelcool..dia kata sakit..sakit ke ekk??..xtaw la..ni dia lelap,aq cpt2 tampal..
huhuhu..aidil da main kurus...urm..org nye da la jnis pyh naik berat..ni sakit plak..fhm2 je la eek..




hari ni 28/10/11..aidil makin sihat...alhamdulillah...


jom layan gambar aidil..





ok da layan kan??..so sampai sini saje entri kali ni..ok bye..doakan kesihatan kami sekeluarga ye..terima kasih....

12 Okt 2011

jadi..

yeeeehaaaaaaa...rindu kt blog..xsempat nk update...kita cite satu 1 k..heheh


sabtu~~suami disahkan SEL DARAH PUTIH TINGGI...(hari tu mmg sedih + takut)


Ahad~~pagi pi AMS(drive class),ptg-blik umah..(tido kejap)..n keluar fishing..(pancing maria ilang,,ikan tarik)


Isnin~~pi hospital..check anak,suami,n maria...(sgt2 tired)..otwy blik singah tmpt pancing smlm...jumpa semula pancing..hehehehehee...hbiskan ptg yg ciput kt umh..mlm baru lekuar pegi beli cd..(bini2 ku gangster & upin& ipin volume 13)...


*selasa  -mcm biasa la..hari bekerja kan...keje btimbun2..dgn ngantuk bgai...


*rabu  -hari ni la rabu...letih.+++..segalanya trbongkar...(t maria update pe eek))






***hehehhe..xde gambr nk mskkan..so msk kan je la gambr zaman sek dlu..hehehhe...

24 Sep 2011

sakit dlm tekak..

ehh pe ke benda nama entry aq ni..hahha...sakit anak tekak laa..adoii..myiksakan...baru xd cek suhu....39.0..agak tinggi la kan...ahh..aq xkisah bab klu demam je..tp ni ha..tekak ni..biasa klu mcm ni le mengundang kepada asma...uuuuuuuuuuuuwaa..xmau..ank aq da la tgh sakit jak skng..xmau2..plbagai cara da buat ni tuk ilangkan sakit tekak..tp still xok jak..kowang de cara x??..pee ubat??..da try da,still xle jaln jak..adoii..xtahan den..xd akk hanie suh mam jely(sumi)..@ aiskrim vanilla..but aq xsukam mam sumi tu..manis...askrim pun sama..agpun on pantang kan..hehehhe..huhuhu..hope la jap2 g da ok aq ni,ank da xsihat xkan mama nya pun nk jatuh sakit plak..xmmmmmmmaaaaaauuu...doakan kesihatan saya ye kawan2...tq,,eh2 doakan tuk aidil juga taw..aidil da makin teruk tu..smlm da pi pun HTAA pun,but tu lah..pergi situ mcm xpergi je...jap ag papa dia smpai mau bawa ke swasta plak....ok la..sampai sini je entry kali ni... byeee..wsalam...

23 Sep 2011

penipu.



ni ha slip @ resit booking kereta...atas nama suami ye..harap maklum...



card name PENIPU...simpan tuk kenangan..hahhaha..dia da benti pun...



sakit hati...uwa..waa..wa...geram nye...kena tipu...dari 04.07.2011..sampai la hari ni 22.09.2011 da 3 bulan sudah..ni semua sebab YUS..penipu punyer org...dulu kata 3hari je mik masa tuk settle,lpas tu kata kena tgu lagi,lepas tu kata kereta tak ada stok kat kuantan..ok..lepas raya plak konon nye..ni hari 22.09.11..da brapa hari raya??..dia senyap je...Tadi aq kol la dia..but,dia xanswer aq kol...so aq kol la perodua yg dia keje tu...n last tkejut ya amat.."YUS da benti keje la"..haaa...ya allah habis duit aq..memang duit xbanyak mana pun just rm100 je..but DUIT maa..(RM100 tu aq beli pampes n susu ank aq pun lepas taw)...n aq kisah sgt ni sbb MENIPU..aq mmg pantang org menipu..kowang2 kat luar sana tu..yang tgh pasang angan nak beli kereta tu hati2 ye..aq da terkena ni....uwaa..impian tahun ni??..agak2 dpt x ekk??..huhuhu..INSYAALLAH..

21 Sep 2011

15.9.2011

tarikh yg ckp bmkna ..hari ni sudah 6 hari maria bpantang selepas kguguran....sakit nya bila kguguran,baru maria taw..cukup la hanya ni sekali s'umur hidup maria lalui....~~uuuuuuuuwaaaaa,xsgup da~~pe2 pun tq a lot pada akak hanie byk mgambil berat hal maria..pada bos,tq jak bg suite room..(selesa sgt)..pada anak2 tq ye,atas kprihatian kowang n gift tu..(i like..).n pada mak,suami,aidil(anak)..tq coz mmahami..(pa tq bunga..hihi).ok la kt bwh ni maria de sertakan sikit gambar2 yg husbnd maria ambil....
ni la janin yg hanya 6minggu ddlm perut maria..sudah mnampakkan bentuk dan tali pusat.....
ni plak dlm  bilik ward..tgk cite kartun..hehehehe..(maria xtgk pun,ank je yg lebih)..hihi..
ni tempat tetamu rehat
makanan dorang2 makan..maria??..uwaa..kena pose ag time ni...

 

20 Sep 2011

tapI.....

ehhh..knpa plak title aq kali ni ada tapi..??..sebb semua nya bmula 09.08.2011..atas desakan akk tsayang tu lee..aq DWAJIBKAN tuk ke klinik for check yg aq ni ada pykit pe...(pyakit ke?)..so aq ni pun da bjanji la gan dia ni kompem pi..siap kata t aq kuar je bilik dktr aq trus msj la ke dia..hahhaa...nak xnak..pas mkn mlm je..aq ni siap simple2 la..pi la jak klinik wlupun ujan2 kt luar tu..so mcm biasa la..smpai klinik bg ic,tgu giliran..n than smpai la turn aq..huhu...ha dialog kt bwh ye..hehhehe

doktr: ye sakit ape??..
aq: saya xsakit tapi sy nk mintak wat scan...
doktr: haaa..?knpa nye??
aq: saya ni nak taw pnen ke x..sbb da lwt peiod ni..
doktr:oo,gitu plak...ok2..wak pi baring sana (sambil mmgil staff dia,siapkan brg2)..n dr pun kata urm..urm..ni de benda ni tp xpasti la pe..mcm ni wak pi wat urin dulu n lpas tu kita scan smula..
aq:..ok2..n bg la urin tu kt staff klinik tu..n sambil msuk bilik doktr...
dktr: eeh..ni 1line je.(urin tu xbjln hbis ag)..fhm kan??...ok pi baring smula kita scan lagi sekali..
aq:mgikut la arahan dktr tu..dgan otak ni adoii...takut la plak..hahhahaha
doktr: rilex eek..(cam dia taw plak aq neves...)dan kali ni dktr tekan lbh kuat n nmpk la..haa tu dia..tu image kantung but kantung awk ni kosong la..myb kecil ag..but urin tu...n staff dr pun mik n nmpak la 1 line naik ag..but blur...
aq:husssssssssh...lega....but sedikit xselesa rasa..n tdgar ank ngis dri luar blik..aq pun pi mik ank n pgil somi aq msk sekli dgr dktr ckp..hehhe
dktr:.bdasarkan scan dan urin wak hamil..but..but..but...hormon wak xstabil..so pkara dluar jangkaan bole blaku..fhm kan??dia tye aq..n mcm ni wak nk truskan atau stop??..sy bole kasi ubt trun drh....
aq: sambil memandang laki aq..(dia senyum je)..n aq kata xnak la..buat pe..
dktr: ok2,sy kasi asid folix n vitamin ni..wak mkn mcm dsarankan ok,n than sy kasi tarikh ni dlm 3 mggu ag wak dtg sini smula ok..
aq: ok dr,but ni da bpe week??or month??..
dktr: mcm sy kata xd..msh kecil..just 3 week..mash lemah..so hati2 bila buat kerja,ckup rehat,xmau stress,jauh dri asap rokok.......bla..bla..bla..(pnjang plak ayt dr tu)..hahhaha..

aq:slpas kuar je dri bilik doktr terus teringat kan kat akk..n trus msj..n da siap mik ubat,trus la dlm otwy balik..n ada la bbrapa cite yg xptut n xperlu share kot..hahhaha..tuttttttttt!!..

kak hanie kira oag 1 taw aq pnen..(laki folow aq kan )..hehhehe..untung kamu kak...

kesudahan nye..penyakit aq dpt...buatan laki aq sendiri..hahhahahhaa...
        

KEMBALI LAGI...

salam semua..firstly maria nak ucapkan "SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR DAN BATIN"..syukur alhamdulillah maria msh dpt open blog ni...hhuhu (blog da lama xdpt open,xtaw sal pe)..huhu..dlm tempoh maria xopen blog ni mcm2 hal da jdi kt maria ni..uuuuuuwaaa..suka dan duka tetap bsama..tapi pe2 pun alhamdulillah maria lbh kuat dgan adanye.......sorang kakak yg sgt tbaik..wlaupun kami xpnh jumpa n xpnh bckp pun (Dlm tel)..but dgn hanya on chat dkt fb tu la..buat kami rapat..hiihihi..TQ AKAK....urm..kat sini mria nk update sikit antara walhal yg maria lalui dlm tempoh xopen blog ni...

1. suami g kerja..last minute plak tu...
2.dia le rembat card kite..uwaaaaaaaa..(cash money da r xde.)
3.pihak yg xptut asyik kol jew....serabut ase...
4...shoping raya n dpagi raya suami xde dsisi..uwaaaaaaaaaaaa...sedih sgt..


hal2 lain maria update kt entry lain yek....hehehehe..bye....ketemu lagi.... :)

16 Ogo 2011

turun darah :(


Minggu ke-2 : 
Pembuahan terjadi pada akhir minggu kedua. Sel telur yang telah dibuahi membelah dua 30 jam setelah dibuahi. Sambil terus membelah, sel telur bergerak di dalam lubang falopio menuju rahim. Setelah membelah menjadi 32, sel telur disebut morula.Sel-sel mulai berkembang dan terbahagi kira-kira dua kali sehari sehingga pada hari yang ke-12 jumlahnya bertambah dan membantu blastocyst terpaut pada endometrium.



huhuhu..sedih..setelah 2minggu akhirnya tingal kenagan....bila kah ada rezeki aq dan keluarga lagi??..kesian pada suami  ku yang begitu mharap..dan kesian juga pada aidil..xkan ada kawan bagi dia..(dlm rumah)..


*skang walaupun baru 3 ari telah blalu tapi perasaan aq tetap sedih..~nangis~..try utk lupakan tp aq xtrdaya..

10 Ogo 2011

datang tiba2..

adoiiii..kena gastrik plak skng...da bebulan xkena..sal la atg plak ni..da la mmg xlarat ag ni..smlm balik umh mak aq,dpt jak la mam nasi..yela mak masak pun ala2 kampung..ngam sgt la gan selera aq skang ni..+ ada lak ikan sungai...nasib baik xmuntah..mak da tegur aq ni.sal bawah mata lebam,muka cengkung n pucat bagai ni..adoii..huhu..alahai mak, (ank mak ni xlarat bpe ari dah ni,nasi pun xle masuk.)..yg penting nya aq xmuntah..yahoo.........eh2 melalut plak..ni ha sal ni..tb2 je..mesti angin ni,ye la smlm bru strt mam nasi kan sblum ni perut da byk ari 0...tba2 masuk makanan berat plak....hope la ni jap jek..kan pe kalu stakat demm tu aq le ag iktiar cara lain bg demm turun...klu gastrik nmpk gayanye kena dptkan ubat n susu gastrolac la..but aq xmau........aq xtaw keputusan rasmi diri aq ag ni..da dpt baru aq nk mam ubat pe2 pun..huhuhu....dlm keadaan gastrik ni..bole plak aq da mula start merapu nak mam bubur jagung..adoii,nak kena buat ni..xpe2 kt area nk lik umh de pasar malam ari ni..so balik kje kang,aq nak pi terjah bahan2..antaranye... jagung,santan n daun pandan..hope r mjadi..hihihihi...insyallah.(kompem buat punye,senang sgt)...:

8 Ogo 2011

"mabuk"

diri aq semakin lemah,xbermaya.da cek UPT tapi negatif juga..mcm mna aq nk buat.??..da muntah bagai mcm nak tkeluar isi perut..demam pun da teruk sgt ni..dlm ofis on aircond sampai mgigil aq..adoii..xon xle,t mati lemas plak aq..huhu..nasi..da mcm musuh 1 aq da skng..dri bbuka semalam ag..nmpak nasi terus nk muntah..klu mkn xtaw la..kembang je tekak2 ni..skng bole kata spanjang masa nk tmuntah je..ari ni xpose..mula2 pagi xd pose jak..but dlm kul 10 pagi laki aq dtg ofis..duk terjah keadaan aq..n dia bawak roti n soya..dia pksa nye aq mam dpn dia.(pe la laki aq)..aq xmam pun..sampai la skng da pukul 3 lbh aq xbuka pun roti n soya tu..minum air masak je..xtaw la nape nafsu mam pun sgt2 da kurang skang...(bole kurus semulajadi la)..haaaaaaa..busukkkkkkk!!!..de mamat sesat msuk ofis aq..bau stokin yg sgt2 busuk,bape lama dia xbasuh ni..blari plak aq..(muntah ag)..seksanye aq....oke la da xlarat nk mnulis bagai..jari2 aq pu da xlarat nk angkat ni..huhu


* YA ALLAH SESUNGGUHNYA SEMUA NI ADA HIKMAH DAN MAKSUD TSIRAT..KAU BIMBING KAN LA AQ,KAU KUATKAN LA DIRIKU HADAPI SEMUA INI..AMIN..*

5 Ogo 2011

ayat suci


alhamdulillah dgn izin nya..anak ku da kembali normal..wah..hh..hihi..means xngis dkala mama n papa sibuk wat kje,xnangis time tido,dpt mama n papa nye bromantik cam dulu2..ahaks..dpt jak mama wat keje umh yg da lama kena wat sikit2..huhu..urm yg penting sekali aidil da xperlu takut oke..so skng tuk lbh pastikan umh tu sntiasa "Bersih" mama aidil ni sllu la buka ayt ruqyah..kowang2 taw x pe tu ayt ruqyah??..ada yg taw bgus la,yg xtaw ni mama nkbgtaw..hikhikhik..ni ayt sgla ayt bg mhalau,mghalang atau meng2 pe2 je la..but bukan meng2 manusia taw..meng2 pada iblis,jin,setan n sbagainya..ats tu la ayt ruqyah..ayt tu yg full..

3 Ogo 2011

maafkan mama!!!

masyallah..aidil2 wat prgai ag..tp ptg smlm ag teruk,baru buka pintu umh suh buka lampu dlm umh(semua)..padahal xde gelap mne pun,nak xnak buka la lampu..aq ni trus aktvti masak..alhamdulillah da pas bbukan solat.papa siap mandi kami balik kpg(lepar)..tunai janji ag kat aidil..mcm biasa la klu blik lepar ari bkerja mesti balik kejap je..so mlm tu jak kami gerak balik umh semula..aidil da tdo time tu,sampai umh papa angkt aidil letak ats sofa,pe ag aidil ngis2 la.da pujuk ni dia ngis jak.pastu ajk msuk dlm bilik dia xbg ttp plak lampu..adoii aq n suami ni mne reti tido btul2 bwh lampu..but xnk dia ngis lama2 punya pasal..ikutkan je la.aq pun kata kt papa dia..bio je dulu lmpu tu,t aidil da lena ma ttp la..haah!!aq tdgar aidil tba2 ngis plak da..nk susu katanye.oke aq g r buat,tgk jam kt anset..la da pkul 4.45pg??..nsb baik aidil ngis klu x mama xsedar la.hihi..da bg aidil susu nk ttp la lmpu ni bio xsilau la kan..urm xbg jak..ngis plak..aduhai,ank aq..aq trus la g sahur..aidil pun kuo,dia tgk syok kot aq mkn,trus dia g dpur ambilnye periuk nasi..laa,tkejut aq, larat tu dia angkat..huhu..dia nk mkn..nk buh nasi xmkn pun jak..da setle solat smua aq nk tdo smula la ni..nk ttp je lmpu semula dia ngis2 ag..suh psg..papa pun tgh hangin,ye la da 1mlm tdo bwh lampu kan..skit kepala(silau)..dia angkt aidil letk kt sofa..ag mjerit la aidil tu..adoii..papa2..aidil msuk aq pun ckp ok mama xttp lmpu so aidil tdo k..dia diam je..aq ni mata lelap2 aym je..asyik tgk aidil tdo lum..nak ttp lampu sbnarnya..la xtdo ag...dia nk cri beg seklh plak da..aq suh dia mik sendri..pastu dia atg kt aq..aq xsedar da..smpai la aq dgr..huhuhuhu..masyallah da pkul 7 aidil xtdo ag..seluar nya tcabut..pe la ank aq wat xd ni..aq pun suh aidil baring pastu pejam mata sambil aq peluk dia..tlena jak di..aq pun bgun siap2 nk g kje..bla..bla..bla..atr aidil g sek,aq g ofis la..pe ag on9 terus,,shre plem aq kt HB.de la hamba allah ni tlg aq..bg nbo ustz..ustz ni bole scan dri jauh..so aq try la kol..dpt n aq bru taw..de benda dlm umh aq skng n kt dpur..MASSYAALLAH..kesian ank aq..ustz tu jauh sptutnya kena g jmpa dia but dia suh aq try bc ayt yg dia bg n renjis air setiap pjuru umh..insyaallah aq try..n da bgtaw mak n laki aq..maksuh blik kpg try ubt kmpung nk pagar umh tu..hope mjdi..xmau da aidil ngis2 ni..

*hakikatnya:aq takut ni nk balik umh..sbb situ la aq masak n aq mandi..mudahmudahan ALLAH tlg aq..

29 Jul 2011

ribut topan

ringkas cite = mlm smlm balik la kpg (lepar hilir)..da janji gan aidil kan nak bwak dia jumpa wan n aki..so kena tunaila..agpun da 3ari janji nk bwk last2 xjd so mlm smlm bwk r jak..family aq ni semua taw aq nak balik ni..yg mak aq ni da kol byk kali suh ati2 ujan lebat katanye..pastu angin kuat sgt..da mcm ribut da kata mak.."oke,yup org gat"kata aq plak..hihi..balik je kje..aq sapu sikit umh pastu gerak blik..da nk smpai simpang lepar alamak pokok besar la tumbang,,but dlm prses org kerat jak la tu..truskan pjalanan..lalalalalal...masuk je simpang lepar kan ada sowme..zink2 sowme tu tcabut tsangkut kt wayar api..de umh kongsi pkerja situ pun ranap sikit..dpn je sikit pokok2 tumbang kt jln..bukan 1 je tumbang seme..le katakan sepnjang jaln tu pokok seme tumbang..adoii..tu da wat aq takut sikit..da sampai je pkampungan lepor  ni..sgala sign board tcampak n tcabut..pokok2 besar kt padang pun tumbang..tumbang sekali akar2 tu..ade umah peneroka yg kena hempap pokok..ada yg hilang bumbung,ada yg rosak hrta benda..cth perabut,moto kete..mcm2 r..ha time tu yg wat jantung aq..dup dap dup dap..mcmne la umh mak abh ni..sampai je umh abh cri semua dulu ..ye la mne taw..pe2 tjdi..takut taw..umh pun oke..xde pe2 la.alhamdulillah...but ayh aq kata de yg mninggal kena hempap pokok...bla..bla..bla...aq blik pun jap jek..dlm 2 3 jam je..agpun mlm da kan,dlm pjalan balik plak..hmpir2 excden..bas atg dri arh depan bwk lalu pastu nk rempuah kete aq..duhai..nasb baik aq lencong sikit..lencong punye pasal sampai nk masuk longkang la jak kete..huhu...last sekali selamat r sampai umh ku jua.....ha kt bwh ni ada aq letak gmbar nk kasi aq sendiri tgk n kasi kowang tgk...but ni bukan gambar aq snap taw....gambar dri kwn2 kpg aq nk..time tu dorang ada kt tmpat kejadian..














*semua ni terjadi mesti ada sebab..sesungguhnya..ALLAH MAHA BESAR...